Vecordia
Warszawski zespół powstały w 2008 roku, ściślej w lipcu. Muzyka Vecordii to połączenie wielu gatunków, od death metalu aż po klasykę, w konwencji damskiego wokalu, wirtuozerskich klawiszy, szerokiego instrumentarium (w tym instr. skrzypcowe), surowych, metalowych gitar i sprawnej sekcji rytmicznej.
Zespół od początku działalności bezkompromisowo gra po polsku.
Na koncie demo z 2009 roku, a z początkiem 2010 zespół zakończył prace nad debiutancką płytą - Opowieści Przyszłego Zmierzchu, zawierającą 9 utworów i na około 40 minut zabierającą słuchacza w klimat, którego wcześniej nie było w rodzimej muzyce.
Kapela koncertuje w całej Polsce dzieląc scenę z zespołami jak Kat, Lilith, Prafuria i wiele innych.
Obecnie zespół liczy sobie 6 osób
Magda Przychodzka - wokal + teksty
Maciej Marzec - instrumenty klawiszowe + orkiestry + udziwnienia muzyczne;)
Cezary "Zapor" Zaporowski - bas
Marek "Deviant" Kuczyński - perkusja + patologie
Grzegorz "Grzesław" Krzyżanowski - gitary + growle + grafika
Edyta Bojanowska - wiolonczela (okres próbny )
Większość składu pochodzi z grupy założycielskiej, ale przez zespół przeszło wielu muzyków. Tych kilka osób, które wniosło duzo do zespołu to:
- Piotr "Lipa" Lipski - bas 2008(lipiec) - 2009(listopad)
- Radomir Rakowski - skrzypce 2009(pierwsza połowa roku)
- Magda Byszewska - wiolonczela 2008(nagranie demo)
http://vecordia.pl
http://myspace.com/vecordiafolkmetal
Piszcie co sądzicie
Ostatnio edytowany przez Grzeslav (2010-05-31 07:46:25)
Gość
Przydałby się również męski wokal.
Dobre teksty jak na 'trudny' polski.
męski wokal czyli na przykład growle?
jeśli tak, to na promo ich faktycznie nie ma, ale w materiale przygotowanym na longplay jest całkiem sporo growli. jest nawet maksymalnie grindcore'owy fragment pod blasty, trochę deathu i parę wstawek.
męski wokal na nagraniach zrobił mój znajomy, który kiedyś grał ze mną w innej kapeli, na koncertach udzielam się ja.
a jeśli myślisz o czystych, to mamy coś takiego w planach, ale póki co kręcimy nowy materiał, w którym nie znalazło się jeszcze na to miejsce
Gość
Według mnie niskie growle jako wstawki (ale growl w j. polskim...)
Czysty wokal? hmm...może na 2,3 kawałki do dobrej melodii tak 'na co dzień' za monotonnie by było.
A jeszcze pani ma bardzo fajny wokal, nie jakiś wielce symfoniczny a mocny taki folkowy właśnie.
nie chce mi waszej strony wczytać
To nie ja ociekam zajębistością.
To zajebistość ocieka mną aby być bardziej zajebistą.
Całkiem nieźle , Wokal żeński jest odpowiedni i w tej kwestii bym nic nie zmieniał, do mocniejszych kawałków growl by faktycznie się przydał
No nieźle, nieźle... ;p Szczególnie końcówka coveru zdecydowanie przebiła oryginał moim zdaniem. A gdzie można posłuchać czegoś stricte Waszego?...
Już się nie mogę doczekać aż ujrzę głębię swego zwyrodnienia
margoQ - można posłuchać na myspace, które mam w sygnaturze na tym forum. A z tym coverem to lepsza zabawa była. Kolega, który nagrywał nasze piersze demo zmieniał platformą na której pracował i chciał się jej nauczyć. Jak wiadomo najlepiej w praktyce z zespołem który już znał. Szybko ogarnęliśmy się więc i w sumie po 2 próbach już mieliśmy ten numer opracowany, ale dopiero na nagraniu doszły smaczki typu duble wokalu, chórki, jakieś flazolety. Poza tym był to pierwszy numer nagrany na moim świeżo przyjechanym z Gdańska piecu. Teraz planujemy inny cover, może coś Nightwisha?
kudlaty_a7x - serwer nam padł, podnosił się potem parę godzin i w końcu nie dodałem przez to nowego działu do naszej strony ale dziś już działa, podoba się?
ryba969 - są growle jak pisałem, specjalnie dla forum przygotuję taki mały promo mix ostrzejszych numerów z płyty
Ostatnio edytowany przez Grzeslav (2010-04-28 06:38:49)
strona świetna ale bannera nie widzę
no bo... wczoraj lokalnie przygotowałem sobie wszystko, ale niestety ftp się nie zgłaszało, bo serwer leżał, a teraz jestem w pracy więc nie mogę się za bardzo opierdzielać.
http://wyslijto.pl/plik/9k2p3hfey0
tu macie miks paru numerów których nie ma na promo, ale na longplayu(tym nie wydanym) są.
mi się nie śpieszy Grzesiu xD i czekam na wasz banner
zerknij sobie na nasze www
jakby ktoś bardzo chciał nasze promo w wersji cd, to jest dostepne, głównie na koncertach, ale wysyłkowo jak będzie potrzeba też damy radę
cudnie xD teraz na wasz banner czekam
Grzeslav napisał:
zerknij sobie na nasze www
jakby ktoś bardzo chciał nasze promo w wersji cd, to jest dostepne, głównie na koncertach, ale wysyłkowo jak będzie potrzeba też damy radę
No, fajnie, to ja bym się pisała, tylko kwestia finansów...?
Już się nie mogę doczekać aż ujrzę głębię swego zwyrodnienia