Gość
Początki
Banisher powstaje w lipcu 2005r. w Rzeszowie z inicjatywy Huberta Więcka i Michała Sucha. Jeszcze w tym samym roku, bo w grudniu 2005r. Banisher rejestruje swoje pierwsze demo "Sorrow of Death" w studiu Chinook w Dębicy. Demo spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem ze strony recenzentów. W czerwcu Banisher gra na festiwalu metalowym w Malborku. Pod koniec września 2006r. zespół zajął się nagrywaniem EP w Studiu Spaart w Boguchwale.
W międzyczasie Banisher zagrał pierwszy koncert za granicą w Pradze (Czechy).
EP
Pod koniec 2006 roku zespół nagrywa 2 utworowe EP "Human Sacrifice".W 2007 roku zespół gra parę koncertów w Polsce i Słowacji. W Pod koniec 2007 roku zespół ma już na koncie występy z takimi zespołami jak Sceptic, Thy Disease, Virgin Snatch, Moonfog(SK),Killchain(SK), Stillborn, Pandemonium, Vulvulator(UA), FOB(CZ), Apocryphal Death(CZ) i wieloma innymi.
Slaughterhouse
Wakacje 2008 były przełomowe dla zespołu - Banisher zaliczył udany występ na Metal Head's Mission na Krymie grając u boku takich sław jak Cynic, Moonspell czy Gorgoroth. W listopadzie zespół zaliczył również udany występ na Death Metal Assault w Uzhgorodzie na Ukrainie. W grudniu Banisher rozpoczął nagrywać debiutancki krążek który będzie nosił nazwę "Slaughterhouse". W połowie marca Banisher ponownie odwiedza Czechy by zagrać w stołecznej Pradze oraz w Pilznie.
Pod koniec czerwca Banisher kończy nagrywać płytę Slaughterhouse. Zespół rozpoczyna promocję materiału z nadchodzącej płyty występując m in: w Krakowie na Headbangers Fest. Po tym koncercie zespół opuszczają perkusista Michał oraz basista Marcin. Jako sesyjni muzycy do Banisher dołączają Xan oraz Schroder. W lipcu Banisher gra jako bezpośredni support w Koszycach przed legendarnym amerykańskim zespołem Cynic. Na początku sierpnia Banisher ponownenie występuje na Metal Head's Mission na Krymie, tym razem u boku Cryptopsy, Grave i Sadist.
Na tym koncercie do zespołu dołącza nowy gitarzysta – Mateusz Sieńko. Pod koniec sierpnia Banisher występuje na Rzeszowskim Rynku w ramach RzeszOff Art. Festival.
Pod koniec września zespół gra mini tour po południu Polski promując numery z najnowszej płyty.
2010 – rok zmian, wielkich nadziei, rozczarowań i brutalnej prawdy
W lutym, po paru miesiącach poszukiwań wytwórni, Banisher podpisuje kontrakt z rosyjską wytwórnią HeadXplode Records
Nowy rok zaowocował również zmianą składu - Michał Wyrwa powraca do składu jako basista. Nowym perkusistą zostaje Michał Stefański. Zespół pozyskuje również drugiego basistę - Daniela Wójtowicza. W marcu zespół gra pierwszy koncert w nowym składzie u boku Traumy w Rzeszowie.
W maju 2010 Banisher wyrusza w pierwszą trasę po Polsce z zespołami Saratan, Newbreed oraz Mindwork(CZ). Trasa “Slaughterhouse Tour” odwiedziła niestety tylko 5 miast z planowanych 7 ze względu na słabą frekwencję. Na domiar złego wytwórnia opóźniała się z wydaniem “Slaughterhouse” i zespół znalazł się w niewygodnej sytuacji.
Nowa nadzieja przyszła w lipcu – Banisher miał zagrać koncert u boku Behemoth, lecz ze względu na problemy zdrowotne lidera Behemoth koncert został odwołany. Przez całe wakacje oraz jesień Banisher pracował nad nowym materiałem i grał regularne próby. W listopadzie dyscyplinarnie z zespołu został wydalony wokalista Kuba. W grudniu zespół zdecydował sie zerwać kontrakt z wytwórnią I zająć się zespołem na własną rękę. Pierwszym krokiem było podjęcie decyzji o wypuszczeniu albumu “Slaughterhouse” za darmo do sieci na gwiazdkę 2010.
W chwili obecnej Banisher zajmuje się promocją płyty oraz szlifuje nowy materiał na drugi album zespołu.
Członkowie
Tytus Kalicki - vocals
Hubert Więcek - guitars
Mateusz Sienko - guitar
Michał Stefański - drums
Daniel Wójtowicz - bass
Banisher - świetny zespół grający techniczny death metal \m/ ostatnio byłam na koncercie i bawiłam się zajebiscie chłopaki naprawdę napierdzielają i to równo
Polecam wszystkim którzy jeszcze nie słyszeli o tym zespole naprawdę warto
http://www.youtube.com/watch?v=y9AbSN1XJ24
Ostatnio edytowany przez KrwawaMerry666 (2012-04-29 15:29:22)
Kierownik działu Metal
Byłem niedawno na ich koncercie, ale za bardzo nie pamiętam jak grali Raczej niczego sobie, ale musiałbym się dokładniej przysłuchać, bo raczej inny death metal preferuję.
Gość
Izlude napisał:
Byłem niedawno na ich koncercie, ale za bardzo nie pamiętam jak grali
Raczej niczego sobie, ale musiałbym się dokładniej przysłuchać, bo raczej inny death metal preferuję.
a gdzie byłeś na ich koncercie ?
Kierownik działu Metal
W Bydgoszczy
User
User
ĐТоŃ158.7ĐąĐľŃ ĐşReprŃ ĐąĐžŃХОкОHansDeokMuzaĐ ŃŃĐ˝ŃНонAtlaCrysMichXVIIWillAuroĐоНиLeslMagmĐиННРайи
LuboRondDekoPensTomaCarrTeanBeauĐŃŃŃNormCredĐТŃоФодОRobeJuicOralPantNivePaleOralMintJorg
ZewaVenuĐĐľŃаMariĐŽŃŃĐľĐ´ĐžŃ ŃAmarXIIIBonuBoogWhatSoulСакОErmiAlanПаŃĐľHowaNikililanoinVienLoyd
ĐźĐžĐťĐ˝ĐĽĐžĐ´Đ°Ń ŃĐ´ŃĐĐžŃ ŃGlenMicrMichBuzzHousMMIVĐ ĐžŃ ŃEdwaThinĐоНиIsaaĐвŃŃRusiZoneкаŃаZoneПоŃŃMiyo
ZoneZone43A8LAPIХаŃĐ´XVIIПонŃĐşŃĐťŃFabrФиНиЯŃĐžŃAinoŃ ĐťĐžĐłĐłĐ°ĐˇĐľNoraBoldФŃанLogiXVIIĐžŃдопоŃĐľŃĐ°Ń Ń
авŃĐžĐĐľŃ ŃŃоНОмаŃĐşTerrĐавНŃĐşŃаŃĐşŃаSolaAskoRockĐŃОиLinuBookFirsBookDesi1024ĐĄŃŃа0000PoweĐŃаН
PionTOYOĐаПйĐОйоHousimagСаŃиKidsCreaĐ¸ĐˇĐ´ĐľĐźĐľŃ ŃŃ ĐˇŃĐşSOHCDepemailBricMagnPanaClorSupeDeliШвод
ĐиŃĐReedдОпОPresAlexĐĐžŃйОŃĐ´ĐľĐиŃĐĐŃŃŃStenШŃŃаĐаŃĐľĐаŃаРндŃНиквкОŃОпŃОвMargTOTAĐНиПĐŃдкХвоŃ
ĐОндинŃоХŃОНNirvĐĐľŃĐşOstrдОкŃgrusĐанŃĐНиŃĐĐžŃĐ´RichPollStepEnglĐĐžŃĐ´LouiĐĐ¸Ń Đ°ĐŁĐžŃŃĐиŃŃМиСнСаво
Đ¸Ń ĐżĐžŃокŃĐŃŃĐżLosiĐОНгĐОгдĐоНŃSolaSolaSolaĐННŃLibeТоŃŃРНонOlgaĐĐžŃаMetaESSEĐżŃОвĐŃŃŃĐаŃĐľKevi
tuchkasĐ¸Ń ĐżĐ°ĐĐиŃ